Az oldal jelenleg nem elérhető!

A ponyva anyagrólA teherautó ponyva tulajdonképpen egy könnyű, pvc-vel bevont szőtt vászon. A pvc bevonat adja a ponyvaanyag vízhatlanságát a  sűrűn szőtt vászon pedig a nagy szakítószilárdságát.
Ezen felül az anyag egy UV álló lakkozással is ellátott, ami megtöbbszörözi az anyag élettartamát.

A pvc ponyva legfőbb előnyei:


Könnyű:A normál kamionponyva általában kb. 650g/m2 súlyú, azaz egy átlagos 6m hosszú platónál a ponyvázat súlya kb. 30-40 kg-ra tehető, ami jelentős eltérés egy dobozos autó burkolatához viszonyítva. Ez a különbség mind az autó teljesítményére, mind a fogyasztására jótékony hatással van.

Funkcionalitás:


 

Az elenyésző súly és az anyag hajlíthatósága miatt olyan helyeken lehet alkalmazni, ahol más anyagok használata lehetetlen vagy igen nehézkes lenne. Erre jó példa a teherautók, utánfutók függönyös, feltekerhető oldalfalai, elhúzható ponyvatetői.

Egyszerű javíthatóság:Természetesen a ponyva használatánál, kezelésénél figyelembe kell venni, hogy ez tulajdonképpen egy szövet anyag, ami azért jóval sérülékenyebb a külső behatásokra (pl. faágak, egyéb kemény, éles tárgyak), mint egy kemény falú felépítmény. 
Mindezt ellensúlyozva viszont a pvc bevonatnak köszönhetően az anyag könnyen visszahegeszthető és  foltozható a vízhatlanság megtartása mellett.
 

Hosszú élettartam:


Tapasztalataink szerint egy átlagos használatnak kitett járműponyva kb. 6-8 éves élettartammal bír.
Ez időre a ponyva pvc tartalma jelentősen lecsökken, töredezni kezd, szakadékonnyá válik, sőt előfordulhat az is, hogy a ponyva már úgy elöregedett, hogy nem lehet javítani azt. Ha ezek a tünetek fellépnek, akkor jobban járunk ha egy új ponyvát készíttetünk, mert a lyukak, szakadások egyre gyakrabban jelentkeznek majd és okosabb döntés javíttatásra fordított pénzt inkább egy új ponyvába fektetni.

Sattler ponyva anyagról bővebben...